Na szczęście, jest coraz lepiej, przyzwyczajam się do języka i uczę się, jakie rzeczy mogę zamawiać. Turecka kuchnia jest bowiem bardzo bogata w wegetariańskie potrawy, trzeba tylko wiedzieć czego szukać.
Kumpir to taka eksluzywna wersja poznańskiej pyry z gzikiem (ziemniaka z twarogiem). Można go zamówić z szeregiem najróżniejszych dodatków- od sera żółtego i masła zaczynając, przez sałatkę warzywną, buraki, kukurydzę, kuskus, po ketchup i majonez. Wybiera się zdecydowanie więcej niż jeden dodatek, zaznaczając swój wybór na podawanej kelnerowi. Pycha!
Jednak to, co skradło moje serce i mam na nie ochotę codziennie, to lody z koziego mleka. Serwowane w gałkach, ale też do nabycia w zwykłym sklepie spożywczym (często z pistacjami). To połączenie dwóch najlepszych smaków na świecie - koziego mleka i cukru - które każdy musi kiedyś spróbować!
Fortunately, it gets better, I get use to a language and learn what kind of food can I get here. Turkish cuisine is thou fool of vegetarian dishes, you just need to know what to look for.
Kumpir is a baked potato served with addition of cheese, butter, Russian salad, beet-roots, corn, couscous, ketchup, mayonnaise etc. You chose definitely more then on addition, marking it on a little list that you pass to a waiter. Yummy!
However, what stole my heart and I feel like eating them each day, are made of goat milk ice-creams. You can get them in scoops or in an ordinary shop with food here (often with pistachios). It’s a connection of two the best flavors over the world - a goat milk and sugar - that everyone needs to try one day!
Nie myślałeś kiedyś, żeby zawiesić trochę swój wegetarianizm (jeśli to kwestia wyboru, nie stricte zdrowotna) i popróbować potraw mięsnych, które są naprawdę znakomite?
OdpowiedzUsuńJa odważyłabym się powiedzieć, że potrawy wegetariańskie stanowią jednak większość tureckich potraw. W Polsce czy w Europie przyjęło się, że Turcy żyją kebabami, ale tak na prawdę większości Turków nie stać na ciągłe jedzenie mięcha, więc stają się mistrzami przyrządzania wegetariańskich posiłków.
OdpowiedzUsuńAle dürüm, iskender, köfte w podstawowych wersjach to raczej obficie z jagnięciną lub baraninką, c'nie? ;)
OdpowiedzUsuń